Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια είναι η αληθινή συνταγή της σωστής διατροφής;


    Η υγεία μας είναι αγαθό που ‘χτίζεται’. Και πως χτίζεται; Με τη πρόληψη! Η πλειοψηφία των ανθρώπων πεθαίνει, επειδή ο τρόπος ζωής συσσωρεύει φθορά στο σώμα τους. Η αντιμετώπιση των νοσημάτων φθοράς απαιτεί νέους προσανατολισμούς στον τρόπο διαβίωσης και διατροφής. Το μόνο που μένει είναι να ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε να διατηρούμαστε υγιείς, ζωτικοί και αποδοτικοί.
α) Προσεγγίζουμε το ιδανικό μας βάρος, με βάση το ύψος και το φύλο μας. Η μοντέρνα ιατρική υποστηρίζει ότι για να το διατηρήσουμε δεν πρέπει μόνο να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε αλλά να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, έτσι ώστε το ιδανικό μας βάρος να μείνει αμετάβλητο σ’ όλη την ενήλικη ζωή μας. Περιορισμός των θερμίδων μπορεί να μας εξασφαλίσει ιδανικό βάρος, η σωματική άσκηση όμως, εξασφαλίζει σφριγηλό κορμί, ιδανικότερο τρόπο ζωής και αίσθηση ευεξίας.
β) Δραστική μείωση των: βούτυρο, ζάχαρη, λίπος, αλκοόλ και αλατιού και φυσικά τις τροφές στις οποίες περιέχονται τα παραπάνω σε μεγάλη ποσότητα.
γ) Μείωση λίπους με περιορισμό κρεάτων με υψηλό ποσοστό λίπους,(όπως αρνί, χοιρινό, εντόσθια) αντικατάσταση σκληρών τυριών που περιέχουν 45% λίπος, από άπαχα (όπως μυζήθρα και ανθότυρο), ελαιόλαδο περίπου 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως. Στο ολικό λίπος της τροφής συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο το ‘φανερό’ λίπος (που φαίνεται πχ γύρω από τα παϊδάκια) αλλά και το ‘κρυφό’ που περιέχεται στις ίνες του κρέατος, περισσότερο στο χοιρινό (γι αυτό είναι και πιο άσπρο) λιγότερο στο μοσχαρίσιο.
δ) Μαγειρεύετε σωστά: Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία στην απομάκρυνση του λίπους. Ο καλύτερος τρόπος να ‘διώξουμε’ όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος είναι να στάζει το κρέας ενώ ψήνεται.( πχ στη σχάρα ή στη σούβλα) Όσο αφορά στα λαχανικά, καλό είναι να μην τα μαγειρεύουμε για πολύ ώρα γιατί έτσι χάνουν μεγάλο ποσοστό απ’ τις βιταμίνες τους και τα θρεπτικά τους συστατικά. 2-3 λεπτά συνίσταται στο βράσιμό τους.
ε) Όχι στα ζωικά λίπη: Συστήνεται μείωση των κορεσμένων ζωικών λιπών (όπως λίπος των ζώων, βούτυρο γάλακτος και τα προϊόντα του. Εξαιρείται το λίπος από τα ψάρια και από την κότα που είναι πολυακόρεστο.
ζ) Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων δημητριακών ολικής άλεσης και καστανού ρυζιού. Παρέχουν αφθονία θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
η) Μετρημένη χρήση αλκόολ. Συστήνεται 2-3 ποτηράκια κρασί την ημέρα. Κάνουν καλό στη καρδιά!
θ) ΝΑΙ στην φυσική δραστηριότητα. 2-3 φ. την εβδομάδα έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στην επίτευξη ιδανικού βάρους και στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
    Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τρώμε παραπάνω από το επιτρεπτό και κινούμαστε λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε. Μήπως ήρθε η ώρα να βάλουμε μια ισορροπία στην καθημερινότητα μας;;

Κουγιουμιτζάκη Δέσποινα
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου